и Елисавета БелобрадоваЗаконът за закрила на детето регламентира, че всяко дете

...
и Елисавета БелобрадоваЗаконът за закрила на детето регламентира, че всяко дете
Коментари Харесай

МОН: Директорите на училища носят отговорност да спрат агитацията на Възраждане край училищата

и Елисавета Белобрадова

Законът за протекция на детето регламентира, че „ всяко дете има право на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия ”

Отговорността да не се прави политическа пропаганда в регионите на учебните заведения падна върху директорите им. Това излиза наяве от отговор на Министерството на образованието до във връзка наше питане. То бе във връзка със сигнал за разпределяне край учебни заведения на неодобрения от МОН " учебник " по родинознание с редактор водача на " Възраждане " Костадин Костадинов и с пъхната предизборна брошура за кандидат-депутатка от партията в 23 МИР в София. Сигнала подаде в МОН кандидат-депутатката от " Демократична България " Елисавета Белобрадова на 25 септември.

В отговор на идващия ден началничката на Регионалното ръководство на образованието в столицата Ваня Кастрева е изпратила писма до всички шефове на учебни заведения натериторията на столицата - пишат от МОН. В текста Кастрева напомнила, че според член 11, алинея 2 от Закона за предучилищното и учебното обучение " в системата на предучилищното и учебното обучение не се позволява налагането на идеологически и/или религиозни доктрини и се не разрешава реализирането на политическа и партийна активност ".

" Г-жа Кастрева обръща внимание на шефовете, че не следва да се разрешават дейности с политически темперамент на територията на поверените им просветителни институции ", пишат още от пресцентъра на министерството и ползват линк към текста на писмото.

Дали шефовете имат право, а и дали е тяхна работа да обикалят със свои сътрудници учители край учебните заведения и да " ловят " извършители на закона е въпрос, чийто отговор не се съдържа в отговора от МОН. Оттам припомнят, че на 31 август служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов се срещнал с началниците на РУО и ги предизвестил, че учебните заведения не могат да се употребяват за предизборни изяви и политическите въздействия не трябва да влияят върху системата.

Сигналът на Белобрадова за политическа пропаганда край учебните заведения в интерес на Възраждане в навечерието на парламентарните избори не е единствения. Вчера OFFNews разгласява още един с сходно съдържание - още веднъж за разпространяване на въпросното неодобрено от МОН издание, кръстено " учебник по родинознание ", край учебни заведения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР